Zakelijk energie vergelijken: wat moet je als ondernemer weten?
Voor ondernemers is energiekostenbeheer een belangrijk onderdeel van het bedrijfsresultaat. Met de toenemende energieprijzen en de overgang naar een duurzamer bedrijfsmodel, is het vergelijken van energieleveranciers een slimme stap om kosten te besparen en tegelijkertijd te kiezen voor een groenere energievoorziening. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van een energieleverancier voor je onderneming?
1. Prijsvergelijking: vaste versus variabele contracten
Eén van de eerste overwegingen voor ondernemers is de keuze tussen vaste en variabele energiecontracten. Een vast contract biedt zekerheid, omdat de prijs gedurende de looptijd van het contract niet verandert, wat vooral voordelig kan zijn in tijden van stijgende energieprijzen. Een variabel contract beweegt mee met de markt, wat gunstig kan zijn bij dalende prijzen, maar kan ook een risico vormen bij plotselinge stijgingen.
2. Duurzaamheid: groene stroom of niet?
Steeds meer ondernemers willen bijdragen aan een duurzamere toekomst. Veel energieleveranciers bieden tegenwoordig groene stroom aan, opgewekt uit hernieuwbare bronnen zoals wind, zon en biomassa. Bij het vergelijken van leveranciers is het belangrijk om te onderzoeken hoe duurzaam hun aanbod daadwerkelijk is. Controleer of de leverancier gebruikmaakt van echte groene stroom, dit kun je die via de Groene stroom checker van klimaatstichting HIER.
3. Collectieve inkoop voor bedrijven
Sommige ondernemersverenigingen en brancheorganisaties bieden collectieve inkoop van energie aan. Dit betekent dat een groep bedrijven samen energie inkoopt, wat kan leiden tot gunstigere tarieven. Het is de moeite waard om te onderzoeken of jouw sector een dergelijk inkoopcollectief heeft en of deelname daarbij voordeliger is dan individueel een contract afsluiten.
4. Slimme meters en energiebeheer
Slimme meters en tools geven inzicht in je verbruik en helpen inefficiënties te verminderen. Vergelijk welke tools leveranciers bieden om energie-efficiëntie te vergroten.
5. Looptijden en flexibiliteit
Contracten lopen vaak één tot drie jaar; sommige leveranciers bieden kortere looptijden en flexibiliteit. Ideaal als je door groei of duurzame investeringen je energiebehoefte ziet veranderen.
6. Gecontracteerd vermogen en groei
Het gecontracteerde vermogen bepaalt de maximale mogelijke energie-afname. Stem dit af op je huidige en toekomstige behoeften. Zorg dat je bewust bent van dit contract en ga in gesprek met je netbeheerder en energieleverancier.
Gratis en onafhankelijk advies nodig?
Hiervoor kun je bij ons terecht. Neem contact op met een adviseur door naar 085-023 13 15 of te mailen ondernemer@duurzaambouwloket.nl.