Dag van de Duurzaamheid: Praktische Tips om Jouw Medewerkers te Motiveren tot Energiebesparing

Donderdag 10 oktober is de Dag van de Duurzaamheid. Dit is een mooie dag en kans om duurzaamheid onder de aandacht te brengen op kantoor. Duurzaam Bouwloket moedigt alle ondernemers aan om samen met alle medewerkers een bijdrage te leveren aan een duurzamere toekomst. Ondernemers hebben een grote rol in het motiveren en informeren van het team om energie te besparen op kantoor. Dit helpt om kosten te drukken, een positieve impact op het milieu te maken en het geeft je bedrijf een groen imago.

Hier zijn enkele praktische tips om het team actief te betrekken bij energiebesparing:

  1. Begin met Bewustwording
    Organiseer een korte presentatie of workshop om het belang van energiebesparing te benadrukken. Laat zien hoe energieverbruik het milieu beïnvloedt en hoe kleine aanpassingen een groot verschil kunnen maken. Gebruik concrete voorbeelden en cijfers om de noodzaak te verduidelijken. Maak het energieverbruik inzichtelijk voor medewerkers door slimme meters en een dashboard te installeren.
  2. Maak van Energiebesparing een Teamdoel
    Stel samen met je team duidelijke doelen voor energiebesparing. Bijvoorbeeld het verminderen van elektriciteitsverbruik met 10% in de komende zes maanden. Maak het leuk door een interne competitie op te zetten, met beloningen voor de afdeling die het meest bespaart.
  3. Voer Eenvoudige Energiezuinige Maatregelen in
    Moedig eenvoudige acties aan, zoals het uitschakelen van verlichting in ongebruikte ruimtes, het beperken van airconditioning, en het instellen van computers op energiebesparende modus. Plaats herinneringen bij lichtschakelaars en apparaten om je medewerkers te helpen deze gewoonten aan te nemen.
  4. Betrek het Team bij het Beslissingsproces
    Vraag je team om ideeën en suggesties voor verdere energiebesparing. Medewerkers hebben vaak praktische inzichten die eenvoudig kunnen worden geïmplementeerd. Dit vergroot niet alleen hun betrokkenheid, maar kan ook leiden tot innovatieve oplossingen.
  5. Investeer in Energiebesparende Technologie
    Overweeg om te investeren in energiezuinige verlichting, slimme thermostaten en andere technologieën die automatisch energieverbruik verminderen. Informeer je medewerkers over deze investeringen en laat zien hoe zij bijdragen aan een duurzamer kantoor.
  6. Maak Duurzaamheid Onderdeel van de Bedrijfscultuur
    Zorg ervoor dat duurzaamheid niet slechts een eenmalige actie is, maar een blijvend onderdeel van de bedrijfscultuur. Geef regelmatig updates over de energiebesparingsresultaten en integreer duurzaamheid in de missie en waarden van je bedrijf.

Door samen te werken met jouw medewerkers, kun je op de Dag van de Duurzaamheid en daarna een significante impact maken.

Gratis en onafhankelijk advies nodig?
Onze adviseurs helpen je met informatie en advies over het verduurzamen van jouw bedrijfspand, subsidieregelingen, landelijke wet- en regelgeving, uitvoerende bedrijven en technische tips! Bekijk de website voor meer informatie of neem contact op door bellen naar 085-023 13 15 of te mailen naar ondernemer@duurzaambouwloket.nl.

Ontdek de mogelijkheden in jouw gemeente

Om je zo goed mogelijk te kunnen helpen, willen wij graag weten in welke gemeente je bedrijf gevestigd is. De informatie op onze website wordt hiermee aangepast op basis van de gemeentelijke subsidies, nieuws, evenementen en adviezen. Bedankt!