Waar begin ik met het verduurzamen van mijn bedrijfspand?

Het verduurzamen van een bedrijfspand is een belangrijke stap om energie te besparen, de CO₂-uitstoot te verminderen en de kosten te verlagen. Maar waar begin je? Wij helpen je met kosteloos en onafhankelijk advies. Hier zijn enkele stappen om mee te beginnen:

1. Start met een energie-audit

Hierdoor krijg je inzicht in je energieverbruik en de (on)mogelijkheden van het pand. Laat een gecertificeerde energiedeskundige een energie-audit uitvoeren. Dit helpt om inefficiënties en besparingsmogelijkheden te identificeren.

2. Maak een stappenplan

Wanneer je inzicht hebt in het energieverbruik en de besparingsmogelijkheden van jouw pand, kun je een plan maken voor het toepassen van zowel kleine als grote energiebesparende maatregelen. Houd hierbij rekening met de wet- en regelgeving en verdiep je in de subsidiemogelijkheden.

3. Kleine en eenvoudige maatregelen

Start met de kleine en eenvoudige energiebesparende maatregelen. Deze stappen vereisen geen grote verbouwingen en zijn in veel situaties binnen 5 jaar terugverdiend. De meest interessante eenvoudige maatregelen vind je terug op de Erkende Maatregelenlijst van de Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland (RVO).

4. Grote maatregelen

De impact van deze maatregelen kan groot zijn, zowel in het besparingspotentieel als in de omvang van de werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan een renovatie van het dak en het vervangen van beglazing. Bij grote maatregelen is het advies om vooruit te kijken en de maatregelen in te plannen in combinatie met onderhoudswerkzaamheden. Zo kun je de verduurzaming van je onderneming combineren met het reguliere onderhoud. Een win-winsituatie! Voorbeelden van grote maatregelen zijn:

  • Verbetering van isolatie
  • Vraag gestuurd ventileren
  • Opwekken van eigen energie via zonnepanelen
  • Duurzame verwarmen en koelen

Gratis en onafhankelijk advies nodig?

Het Duurzaam Ondernemersloket is het startpunt voor elke verduurzamingsstap en is speciaal ingericht om ondernemers snel en effectief te voorzien van de benodigde informatie en ondersteuning. Onafhankelijke en professionele adviseurs staan voor je klaar met raad en daad. Ga naar de website voor meer informatie of stel een vraag per mail of telefoon.
W:       
ondernemer.duurzaambouwloket.nl
E:         ondernemer@duurzaambouwloket.nl
T:         085 – 023 13 15

Ontdek de mogelijkheden in jouw gemeente

Om je zo goed mogelijk te kunnen helpen, willen wij graag weten in welke gemeente je bedrijf gevestigd is. De informatie op onze website wordt hiermee aangepast op basis van de gemeentelijke subsidies, nieuws, evenementen en adviezen. Bedankt!