Aanscherping energiesparingsplicht voor bedrijven
Energiebesparing is belangrijk. Het helpt bij het verlagen van de energiekosten, maar het maakt Nederland ook minder afhankelijk van de import van fossiele brandstoffen en draagt bij aan een vermindering van CO2-uitstoot. Bedrijven en instellingen hebben al de verplichting om energiebesparende maatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Om nog meer energiebesparing te stimuleren, heeft het kabinet besloten om de energiebesparingsplicht voor bedrijven en instellingen aan te scherpen vanaf 1 juli 2023.
Wat houdt dit in?
Hierdoor vallen meer maatregelen en een groter aantal bedrijven en instellingen onder de verplichting om hun energiegebruik te verminderen of te verduurzamen. Bedrijven en instellingen moeten vóór 1 december 2023 rapporteren over de getroffen maatregelen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Minister Jetten (Klimaat en Energie): “Energie besparen is de snelste manier om als bedrijf weerbaarder te worden tegen de schommelende energieprijzen en de CO2-uitstoot te verlagen. Door de energiebesparingsplicht en informatieplicht aan te scherpen én de onderzoeksplicht in te voeren, zorgen we dat onbenut energiebesparingspotentieel dat er vaak nog is, inzichtelijk wordt en bedrijven en instellingen daar ook hun voordeel mee kunnen doen.”
Aanpassingen energiebesparingsplicht
Wat betreft de aanpassingen in de energiebesparingsplicht, zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd. Zo vallen bedrijven en instellingen die onder het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS) vallen nu ook onder de doelgroep. Verder worden de glastuinbouw en bedrijven die een omgevingsvergunning milieu nodig hebben, zoals afvalverwerkingsbedrijven en bedrijven in de zware industrie, vanaf 1 juli 2023 ook verplicht tot energiebesparende maatregelen.
Naast de uitbreiding van de energiebesparende maatregelen worden ook maatregelen voor het gebruik van hernieuwbare energie verplicht gesteld, op voorwaarde dat ze binnen vijf jaar kunnen worden terugverdiend en leiden tot een verlaging van de CO2-uitstoot.
Onderzoeks- en informatieplicht
Voor bedrijven en instellingen met een jaarlijks energiegebruik vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas(equivalent) is er een informatieplicht. Zij moeten rapporteren over de getroffen en geplande maatregelen, waarvoor ze gebruik kunnen maken van de ‘Erkende maatregelenlijst energiebesparing’ (EML). Deze lijst bevat 149 maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder per bedrijfsactiviteit. De glastuinbouwsector heeft een aparte lijst met terugverdientijdmethodiek vanwege afwijkende energieprijzen.
Voor grote energiegebruikers in bepaalde sectoren met een jaarlijks energiegebruik vanaf 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m3 gas(equivalent) geldt een onderzoeksplicht. Zij moeten een onderzoek uitvoeren naar alle kosteneffectieve maatregelen en een uitvoeringsplan opstellen voor maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. De terugverdientijd wordt volgens een vastgelegde methodiek bepaald. Het stappenplan voor het vaststellen van de informatie- of onderzoeksplicht is beschikbaar op www.rvo.nl/energiebesparingsplicht.
Het toezicht en de handhaving op de energiebesparingsplicht, inclusief de informatie- en onderzoeksplicht, zijn deels al geregeld en worden volledig toevertrouwd aan de 29 regionale omgevingsdiensten vanaf 1 juli 2023.
Benieuwd welke wet- en regelgeving en nog meer gelden?
Ga naar https://ondernemer.duurzaambouwloket.nl/wet-en-regelgeving voor meer informatie.