Energiebesparingsplicht voor bedrijven en instellingen – Wat houdt dit in?
De Rijksoverheid verplicht bedrijven en instellingen om alle energiebesparende maatregelen te nemen die in vijf jaar of minder kunnen worden terugverdiend. Dit heet de ‘energiebesparingsplicht’. Wat houdt dit precies in? Welke maatregelen zijn verplicht om te nemen? En wie kan hierbij helpen? In dit bericht lees je daar meer over.
Waarom is er een energiebesparingsplicht?
Om het besparen van energie verder te stimuleren is er een energiebesparingsplicht. Het treffen van energiebesparende maatregelen is belangrijk om energiekosten te besparen, maakt Nederland minder afhankelijk van de import van fossiele brandstoffen en zorgt voor minder CO2-uitstoot.
Voor welke bedrijven en instellingen geldt de energiebesparingsplicht?
Vestigingen van bedrijven en instellingen met een jaarlijks gebruik vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas(equivalent).
Welke maatregelen zijn verplicht om te nemen?
Maatregelen die op de ‘Erkende maatregelenlijst energiebesparing’ staan. Deze lijst is samengesteld door de Rijksoverheid. De maatregelen op deze lijst hebben een terugverdientijd van vijf jaar of minder.
Vergeet de informatieplicht niet!
Ondernemers zijn verplicht om de getroffen energiebesparende maatregelen door te geven aan de Rijksoverheid. Heb je een energiebesparingsplicht? Dan moet je hierover eens in de 4 jaar rapporteren aan jouw bevoegd gezag, zoals gemeente of provincie. Dit heet de ‘informatieplicht energiebesparing’. De meest recente indieningsdatum was 1 december 2023. Heb je nog geen rapportage ingediend? Doe dat dan zo snel mogelijk! De volgende deadline voor het rapporteren van de getroffen maatregelen is in 2027. Dit lijkt misschien ver weg, maar voordat je het weet is het zover. Lees je alvast goed in wat hiervoor nodig is, zodat je de juiste informatie verzamelt als je maatregelen treft.
Toezicht en handhaving
Vanaf 1 juli 2023 wordt er gehandhaafd op de energiebesparings- en informatieplicht. Het toezicht en de handhaving is belegd bij de 29 regionale omgevingsdiensten in Nederland.
Wil je meer weten?
Ga voor meer informatie over de energiebesparings- en informatieplicht naar de website van Duurzaam Bouwloket: ondernemer.duurzaambouwloket.nl/wet-en-regelgeving.
Gratis hulp en advies
Heb je vragen over de energiebesparings- en informatieplicht, energiebesparende maatregelen, subsidies of andere zaken met betrekking tot het verduurzamen van jouw pand? Neem dan contact op met Duurzaam Bouwloket voor gratis en onafhankelijk advies. Dit loket wordt gefinancierd door de gemeente om ondernemers kosteloos verder te helpen met het verduurzamen van hun bedrijfspand. Plan hier een gratis adviesgesprek in.